Aihearkisto: Lähiruoka

Maalis-toukokuu

Hupsista, on taas kulunut todella kauan edellisestä päivityksestä. Mihin ihmeeseen tämä aika oikein kuluu? Olenko todellakin viimeksi helmikuussa jotain kirjoitellut? Katsotaas mitä tässä on tapahtunu.

Maaliskuussa aloitin tosiaan toistaiseksi voimassa olevassa työsuhteessa. Työpaikka pysyi samana, missä olen jo ehtinyt olemaan. Mutta nyt vain työsuhde muuttui sijaisuudesta toistaiseksi olevaan.

Maaliskuussa käväisin Keskustorilla näyttämässä tukeni Ukrainalle sotaa vastaan. Maaliskuussa tuli käytyä Tampereen teatterissa katsomassa parin kaverin kanssa ”Kotiopettajattaren romaani” – näytelmää.

Puoliskon kanssa käytiin eräs päivä samassa kuussa Tuurin kyläkaupassa, ihan vain sillä tekosyyllä, että haluttiin kokeilla, paljonko meidän nykyisellä sähköautolla jää akkua jäljelle, kun päästään perille.

Maaliskuussa tuli käytyä Tesoman pihasta hakemassa ensimmäistä kertaa hatsapuria, jolloin kärryllä oli niitä myymässä Haapasalon Ville. Olihan se (hatsapuri siis) hyvin juustoista…

Huhtikuu alkoi minulla Jyväskylän reissulla. Olin kokemustoimijoiden jatkokoulutuksessa. Oli mukavaa nähdä vanhoja ja uusia tuttuja!

Myös huhtikuussa olin Tampereen teatterissa, tällä erää toisen tuttuni kanssa kävimme katsomassa ”Saatana saapuu Moskovaan” – esitystä.

Pääsiäisen aikaan kävimme puolison kanssa loma-reissulla, meidän reittinä oli Pori-Rauma-Naantali-Turku. Nukuimme ensin yhden yön Porissa. Kiertelimme iltapäivää-iltaa Porissa. Seuraavana aamupalan jälkeen lähdimme ajelemaan Raumalla, jossa pääasiallinen kiertely oli vanhaa Raumaa. Raumalta lähdimme liikkeelle Naantalin pikapyrähdyksen jälkeen Turkuun, jossa olimme kaksi yötä. Turussa kävimme mm. Kappas kakkaa – näyttelyssä ja testaamassa funikulaarin (joka jopa toimi!) yleisen kiertelyn lomassa.

Huhtikuussa aloittelin taas roskien keräämistä, en voi ehkä lopettaa ihmettelemästä, kuinka paljon sitä vaan löytyy ja löytyy!

Jossain vaiheessa tuli löydettyä myös tietä uimahallille… Niin ja tuli hankittua uusi sähköpyörä! Ja katsomassa Yle Perjantai-lähetystä.

Toukokuussa(kin) on tullut ulkoiltua ja käytyä uimassa, sekä käytyä pitkästä aikaa rekossa. Myös grillailukausi tuli korkattua tässä kuussa. Käväisin myös kurkkaamassa Ukraina Taloa, missä se sijaitsee ja millainen se onkaan.

Myös tässä kuussa tuli käytyä reissussa, etenkin kun molemmilla alkoi juuri kesäloma. Molemmat pidetään nyt viikon verran lomaa ja myöhemmin pidetään pari viikkoa. Nyt kävimme parin yön verran Helsingissä, jossa käytiin testaamassa Helka hotellia. Hotellin ylimmässä kerroksessa oli joissain huoneissa purkutaidevaltauksia. Ja meidän huoneen teemana oli ”The World of Tom”, jonka teeman oltiin itse valittu. Parin päivän aikana tuli käytyä museoissa, Maailma kylässä festivaaleilla Mahdollisuuksien torilla (jossa mm. liityin vihdoin ja viimein Suomen luonnonsuojeluliittoon), nähtiin yhtä tuttua, pikaisesti Hietaniemen hautausmaalla ja ja ja… Vähän kaikkea siis!

 

LähiruokaREKO tilailuja

Tuli käytyä jälleen noudettua lähiruokaREKO:n tilaus.

Tällä erää hankin simaa, ruisleipää ja kolmea erilaista munaa: ankan-, viiriäisen- ja kananmunia. Itse asiassa mä en ole oikein koskaan ollut siman suurin kuluttaja, en jotenkin ole siitä välittänyt. Ajattelin kuitenkin antaa nyt tilaisuuden tälle juomalle: kyse ei kuitenkaan ole mistään ns. kaupan valmiista juomasta, vaan itse tehdystä. Ja samalla ajattelin, että meidän talouden kulutuksella ei ole oikein järkeä litratolkulla simaa à yksi pullo lienee sopiva määrä kokeilumielessä. REKO:n kautta hankkimani ruisleipä puolestaan on ennestään tuttu tuote ja hyväksi koettu. Sitäpä piti jälleen hankkia. Mitä kananmuniin tulee, eipä niissä itsessään ole mitään uutta itselleni. Mutta tilasinpa niitäkin tässä samalla kuitenkin. Samalla ostin kokeilumielessä ankan- ja viiriäisenmunia. Niitä en muista kokeilleeni aiemmin. Eli nyt on hieman jo tuttua juttua, mutta myös vähän uuttakin! Ja mieluusti itse maksan suoraan tuottajille tuotteista suuremman hinnan, mitä saisivat kaupanhyllyltä ostettuna. Ainahan ihan kaikkea ei tule saaneeksi ja/tai hankkineeksi REKO:n kautta. (Ja varmasti olen joissain tuotteissa hieman vuodenajastakin riippuen eroja, mitä sattuu saamaan.) Tietysti tämä on yksi tapa edes joitain tuotteita hankkia muualta, kuin ruokamarkettien hyllyltä. Viime aikoina en ole edes muita jauhoja käyttänytkään, kuin REKO:sta hankkimia. Suurin osa munistakin tulee hankittua REKO:sta. Ja pitkälti mm. perunat ja se vähäinen määrä punaistaliha, mitä meidän taloudessa kuluu….

Suosittelenkin siis, jos vain on yhtään mahdollista käyttää REKO:a hyväksi, tee niin! Ota siis ihmeessä selvää sinun lähiruokaREKO – renkaasi!

Ps. Minun ”lähiruokaREKO” renkaani on Tohlopin lähiruokarengasREKO 🙂

Tohlopin lähiruokarengas REKO

 Tilaukseni.

 Erotatko?

Kuntavaalit lähestyvät

Vaaleihin on aikaa reipas kuukausi. Bussinkylkimainos on juuri maksettu ja varattu Aamulehteen yhteismainos. Flaikut lähtevät piakkoin painoon. Sähköauton kylkeen pitäisi hankkia vielä numerot. Yllättävän paljon sitä saa kyllä kulumaan rahaa yksiin vaaleihin! Tietysti oma tämän hetkinen työttömyys hidastaa jonkin verran. Tiedän toki, että olen voinut käyttää yllättävän paljon tilanteessani rahaa näihin vaaleihin. Tietenkin olisin voinut olla käyttämättä vähemmänkin. Koska olen saanut mm. sytykeruusujen myynnistä tuloja vaaleihin, olen voinut näin ollen käyttää varoja. Koska minusta on myös ihan reilua se, että jos saan tuloja, ne myös sitten oikeasti käytän vaaleissa. Ja noh. Olen toki kerännyt tuloja sen vuoden verran.

Koska vaaleihin alkaa olla se reipas kuukausi, voisin hieman kertoilla jotain teemoistani:

 

Vaaliteemoja

  • Lisää lähiruokaa Tampereen ruokaloihin
  • Kokemusosaajat käyttöön Tampereella
  • Taataan jokaisella laadukas terveydenhoito
  • Lähimetsät ja –puistot ovat jokaisen oikeus

Lyhyesti itsestäni

  • Lähihoitaja, Nuoriso-ja vapaa-ajanohjaaja
  • Lähiruoka-aktiivi (REKO)
  • Kokemusosaaja (ADHD)
  • Käsityöt ja tanssiminen lähellä sydäntä

 

Lisää lähiruokaa Tampereen ruokaloihin, Lähiruoka-aktiivi (REKO)

Itse lähdin aikanaan mukaan perustamaan Tampereen Tohlopin lähiruoka REKO:a. Minua on kiehtonut ajatus siitä, että mitä lähempää voin hankkia ruokani, sen parempi.  Kuten jo aiemmin blogitekstissä pohdin Tuomo Pekkasen kanssa:

 Kaikissa ruoan raaka-aineissa jauhoista kalaan ja naudanlihasta kananmuniin tulee suosia lähituotantoa. Lähiruoan tukeminen auttaa paikallisia toimijoita, samalla ollen ympäristöteko kuljetusketjujen pysyessä lyhyinä. Ruoan alkuperän tiedostaminen on myös tärkeä arvo itsessään.

Kuntien tulee tiivistää yhteistyötään oman alueensa ruoantuottajien kanssa. Samoin kuntien pitää kilpailutuksissa sekä ruokahuollon ulkoistuksissa nostaa voimakkaammin esille eettisen, lähellä tuotetun kasvispainotteisen ruoan merkitystä.”

 

Kokemusosaajat käyttöön Tampereella, Kokemusosaaja (ADHD)

Olen itse ADHD – liiton kautta käynyt kokemusosaaja-koulutuksen. Haluan edistää kokemusosaajien käyttöä Tampereella.

Palveluiden laatu paranee, kun kokemusasiantuntijat ovat mukana suunnittelemassa ja toteuttamassa palveluja. Kokemustieto on tärkeä ja käytännöllinen työkalu lisäämään tietoa eri toimijoille. Kokemusosaajat voivat auttaa sairauksien tunnistamisessa ja tuovat asiakkaan näkökulmaa tukitoimiin ja palveluiden kehittämiseen. Kokemusosaajat ovat tärkeä linkki terveydenhuollon ja sosiaalipalveluiden työntekijöiden sekä heidän asiakkaidensa välillä.

 

Taataan jokaisella laadukas terveydenhoito, Lähihoitaja, Nuoriso-ja vapaa-ajanohjaaja

Olen ammatiltani niin nuoriso- ja vapaa-ajanohjaaja, kuin myös lähihoitaja (osaamislana vammaistyö). Mielestäni nämä molemmat ammatit tukevat toinen toisiaan mitä mainioimmin.

Haluan, että Tampereella voimme taata jokaiselle asukkaalle laadukkaan terveydenhuollon asuinpaikkaan, tuloihin tai muihin taustoihin katsomatta. Laadukas terveydenhuolto tarkoittaa minulle sitä, että voimme saada palveluja järkevien kulkuyhteyksien päässä, myös ilman omaa autoa liikkuvien. Laadukas terveydenhuolto tarkoittaa myös, että me jokainen voimme saada ammattitaitoisen henkilökunnan apua ja kokonaisvaltaista hoitoa. Laadukas terveydenhuolto tarkoittaa minulle myös sitä, että jokaisella meistä on oikeus saada oikeaa ja hyvää hoitoa jokaisessa elämäntilanteessa. Niin mielenterveyden hoidossa, neuropsykiatrisessa hoidossa, siinä missä vaikkapa flunssan hoitoon.

 

Lähimetsät ja –puistot ovat jokaisen oikeus, Käsityöt ja tanssiminen lähellä sydäntä

Lähimetsät ja –puistot, niitä tarvitsemme varmasti jokainen! Puhdas, rikas luonto ei ole itsestään selvyys. Sitä pitää vaalia ja kunnioittaa. Vaikka tiivisrakentaminen on varmasti tarpeen, tarvitsemme silti ympärillemme luontoa. Myös kaupungissa! Lisäksi itse koen, että jo pienikin hetki luonnossa (metsä, puistot) auttaa jaksamaan ja saan puhtia arkeen. Tai mitä onkaan mennä esimerkiksi Kalkussa metsään keräämään marjoja ja sieniä!

Olen läpi ikäni harrastanut niin käsillä tekemistä, kuin liikuntaa. Yksi liikunnan muoto, josta pidän, on tanssiminen. Olen lapsena harrastanut mm. tanhua, näin aikuisena olen käynyt niin tanssikursseilla, kuin latinobic:ssa. Sekä käsityöt, että tanssi auttavat minua keskittymään ja näihin voin purkaa energiaa. Puhumattakaan siitä mielihyvästä, mitä näistä saa!

 

 

Ps. Jos koet, että haluat lahjoittaa minun kampanjaani esimerkiksi 10 €, sen voit tehdä alla olevan linkin kautta!

https://civicrm.vihreat.fi/civicrm/contribute/transact?id=2&reset=1&pcpId=132

 

Lisätään kasvis- ja lähiruoan käyttöä kunnassa

Pirkanmaalaisissa laitoksissa ja kouluissa tulee tarjota entistä enemmän laadukasta, ekologisesti sekä eettisesti kestävää ja kasvispainotteista ruokaa.

Nykyään kotimaisen ja proteiinipitoisen kasvisruoan tarjonta on lisääntynyt Härkiksen ja Nyhtökauran kaltaisten tuotteiden tultua markkinoille. Laadukas kasvisruoka on maittavaa ja ravintoarvoltaan tasokasta.
Kaikissa ruoan raaka-aineissa jauhoista kalaan ja naudanlihasta kananmuniin tulee suosia lähituotantoa. Lähiruoan tukeminen auttaa paikallisia toimijoita, samalla ollen ympäristöteko kuljetusketjujen pysyessä lyhyinä. Ruoan alkuperän tiedostaminen on myös tärkeä arvo itsessään.

Kuntien tulee tiivistää yhteistyötään oman alueensa ruoantuottajien kanssa. Samoin kuntien pitää kilpailutuksissa sekä ruokahuollon ulkoistuksissa nostaa voimakkaammin esille eettisen, lähellä tuotetun kasvispainotteisen ruoan merkitystä.

(Kirjoitettu yhdessä Tuomo Pekkasen kanssa)

Tuomo Pekkanen

lähiruoka

vegaani