Aihearkisto: ADHD

Vuosi 2018

On vuoden viimeinen päivä. Mitä tänä vuonna olen kaikkea tehnyt?

Alkuvuonna tuli käytyä hiihtämässä muutamankin kerran. Enhän minä mikään nopea hiihtäjä ole suksien kanssa, mutta ei tarvitsekaan olla. Samoin minua ei kiinnosta ihan hirveästi myöskään se, hiihdänkö kilometrin, kaksi, viisi vai seitsemän. Olen ajatellut, että määrä ja nopeus eivät ole mulle tärkeimpiä asioita hiihtämisessä.

Helmikuussa tuli käytyä Aktiivimallin vastaisessa mielenosoituksessa. Ihmisiä oli runsaasti liikkeellä ja hyvä niin! Matkaan lähti #äänityöttömälle – ämpäri, joka tosiaan lähti eri ihmisen matkassa takaisin Tampereelle ja joka kiersi ties missä ennen kuin taas kohtasimme ämpärin kanssa. On sillä yhdellä ämpärillä ollut liikkumiset!

Vuonna 2018 olen tehnyt saippuaa. Muutamia satseja. Ainakin olen tehnyt niin minttusaippuaa, pihlajanmarja-suola, terva-nokkonen, olutsaippuaa, kamomillasaippuaa… Jossain vaiheessa olisi kiva kokeilla tehdä saippuaa mustikkajauheesta ja uudestaan tervasta. Se taitaa jäädä ensi vuodelle!

Toukokuussa tuli käytyä Turussa teatterissa katsomassa Taru Sormusten Herrasta – esitys. Vaikka esityksessä oli toimivia ja vähemmän toimivia juttuja, oli se silti mielenkiintoista käydä katsomassa! Ehdottomasti.

Kesällä olin työkokeilussa, jossa sain kokeilla itselleni uusia asioita. Kuten esimerkiksi etätyötä ja kuinka saan sen tehtyä minulle sopivalla tavalla. Huomasin, että mulle on kotona merkitystä missä tilassa teen mitäkin asiaa. Tästä on varmasti vain hyötyä myöhemminkin, kun tietää mikä itselläni toimii ja miten.

Kesällä tuli kerättyä myöskin sieniä, mustikoita ja vadelmia. Niin ja nokkosta monen purkin verran!

Vuonna 2018 olen käynyt kokemusosaaja – keikoilla ja -koulutuksissa. Olen käynyt pitämässä ihan oman tarinan kertomista, työryhmässä olemista ja käynyt puhumassa radiossa. Lisäksi olen käynyt ADHD – liiton lisäkoulutuksessa ja risteilyllä.

Syksyllä aloitin sukututkimus – kurssin ja olen ilmoittautunut myös kevään kurssille.

Lokakuussa kävin Helsingissä Mind Pride – tapahtumassa. Oli kyllä hienoa voida olla tapahtumassa mukana.

Mitä muuta on jäänyt mieleen? Presidentinvaalit, omenahillon tekeminen + omenien kuivaaminen, Perjantai – ohjelmassa käyminen (yleisössä tietysti!) ja perunoiden kasvatus takapihalla. Hamina Tattoossa käyminen pitkästä aikaa. M.A.Nummisen keikan verran tosin. Sekä matka Tallinnaan anopin kanssa. Haminan ökykalliin lipputangon näkeminen käydessäni kotikaupungissa. Ja villasukkien neulomista Koukkuniemen ikäihmisille. Roskien keräämistä lähimetsistä. Jokunen keikka, ainakin M.A.Numminen, Stam1na ja Maj Karma.

Onhan tuossa taas jo tapahtumaa, jos toista kerrakseen! Kiitos vuosi 2018, tervetuloa 2019!

 

Haastattelua ja täydennyskoulutusta

Marraskuu alkaa olla loppusuoralla. Myös tällä erää kirjoittelen ADHD:sta.

Marraskuun alussa pääsin Radio Moreeniin puhumaan ADHD:sta. Onneksi sain etukäteen kysymyksiä, mistä voitaisiin haastattelijan kanssa jutella. Sain siten hieman mietittyä etukäteen vastauksia. Siitä huolimatta jännitti aika rutkasti!

Oli ehkä hieman semmoinen olo, että olen oman mukavuusalueeni ulkopuolella tuon radion suhteen. Mutta toisaalta juuri sen takia ajattelin, että menen kokeilemaan tuota radiohaastattelua (kun kerran siihen oli mahdollisuus!). Vaikka lisä-maustetta toikin se, että kyseessä oli livenä vedettävä haastattelu! Ehkä juuri myös sen takia oli mahtavaa päästä tuota kokeilemaan!

Haastattelu löytyy täältä: Millaista on elämä ADHD:n kanssa? (Radio Moreeni)

Uskalsin kuunnella itsekin tuon haastattelun jälkikäteen. Tuntui lähinnä nololta kuunnella tuota, sillä tuntui ettei mun puheesta saa mitään selvää ja pompin asiasta toiseen. Jotenkin luontevampaa olla puhumassa ihmisten edessä. Voi olla, että olen vain turhan kriittinen itseäni kohtaan. Ja kuten jo todettua, oli ihan mahtavaa päästä tuota kokeilemaan! Tekemällä ja kokeilema sitä oppii.

Tässä kuussa meillä oli ADHD – liitto ry:n järjestämä kokemusosaajien täydennyskoulutusta Oulussa. Sisältönä meillä oli muun muassa esiintymistaitoja ja viikonlopulle piti tehdä viiden minuutin hissipuhe. Viiteen minuttiin todellakin mahtuu vähän asiaa! Lisäksi saimme nähdä viikonloppuna kolmet kokemuspuheenvuorot.

Koulutuksessa oli tietysti mukava nähdä jo vanhoja tuttuja ja tutustua uusiin ihmisiin! Kiitos siis niin liitolle koulutuksesta ja kaikille mukana olleille! Minusta on ollut mukavaa, että liitto on järjestänyt mm. täydennyskoulutuksia ja muita tapahtumia – ainakin itse saan niistä todella paljon! Niin sisällöllisesti, kuin vertaistuellisesti!

 

Mind Pride ja ADHD-viikko

Syyskuussa ei tullut jostain syystä kirjoitettua yhtikäs mitään postausta. Korjaan siis asian heti näin lokakuun alkuun. Teen sen nyt aiheesta ADHD.

Olin kuun ensimmäisenä viikonloppuna ADHD – liiton kanssa vertaistoimijoiden (mm. ryhmien vetäjiä ja kokemusosaajat) kanssa tässä kuussa olevan kansainvälisen vertaistoimijoiden päivän etkoilla laivalla. Oli mahtavaa tavata jo vanhoja tuttuja, kuin tutustua uusiin ihmisiin. Nostimme maljan vertaistoimijuudelle ja puhuttiin aiheesta ”Myötätuntouupumus”, tärkeästä aiheesta siis! Risteilyn aikana halukkaat ehtivät käymään myös Tallinnassa, myös itse kävin hieman maissa kävelemässä.

Menossa olevalla viikolla (41) vietetään ADHD viikkoa. Mitä mainiointa viikkoa siis! Hieman osuvasti tällä viikolla oli keskiviikkona 10.10. Helsingissä Mind Pride. Tapahtumaa oli järjestämässä Suomen Mielenterveysseura ja Jenny+. Minä ja muutama muu oltiin myös mukana kulkueessa kävelemässä kylttien (ja vihreiden vaatteiden) kanssa. Halusimme osaltamme olla antamassa kasvoja tärkeälle asialle. Tapahtumassa kuvattiin Jenny+ – sarjaan materiaalia ja jakso tulee kuun lopulla. Katsottavahan se jakso sitten on! Minä kirjoitin omaan kylttiini lauseen: ”ADHD on mun supervoima!”. En yhtään muista, mistä sen lauseen olen joskus kuullut. Se lause on kuitenkin jäänyt mieleeni ja on aika osuva. Vaikka diagnoosiin kuinka kuuluisi haasteita ja on haastavia päiviä, on se myös supervoima. Se on voimavara ja täynnä positiivisia puolia. Ja loppujen lopuksi: olen vain ihminen, jonka elämää värittää tuo yksi nelikirjaiminen sana.

ADHD. Se, mikä toisinaan ärsyttää on se, miten asiasta heitetään hieman vitsiä, ei oteta tosissaan, käytetään adjektiivina kuvaamaan ihmistä, nähdään kasa ongelmia. Kun oikeastihan kaikki ADHD:t eivät ole niitä ”juoksen joka paikkaan, enkä koskaan pysähdy”. On tapauksia, joilla asia näkyy muunlaisena levottomuutena. Kuten ajatusten poukkoilevuutena Ja sama pätee myös siihen, että ei kaikki vilkkaat ole myöskään ADHD-ihmisiä. Mikä on juuri myös tätä, kun ei välttämättä oteta tosissaan: saatetaan kommentoida vaikkapa, että ”varmaan mullakin on ADHD, kun en aina jaksa keskittyä!”. Ja taas, ei näin! Ensinnäkin, kyllä ADHD – ihminen kykenee myös keskittymään. Etenkin kun asia kiinnostaa. Tai kun ADHD-ihminen saa flow-tilan päälle, voidaan puhua niin sanotusta ylikeskittymisestä. Ja varmasti monelle ihmisillä on hetkiä, jolloin ei jaksa keskittyä. Pelkkä ”joskus en jaksa keskittyä” ei kuitenkaan riitä diagnoosiin asti, lisäksi keskittymisen kanssa on oltava useammin ”kuin vähän joskus” ongelmia.

ADHD. Ei vain kasa haasteita, vaan myös paljon hyvää. Joustavuus, heittäytymiskyky. Olla rohkea, luova ja energinen. Omistaa rikkaan mielikuvituksen ja idearikkauden. Olla ylikeskittynyt ja aikaansaava. Tehokas. Iloinen. Oikeudenmukainen. On sinnikäs, empaattinen, utelias. ADHD on voimavara. Se on supervoima!

 

Kiireinen kesäkuu

Kun kesäkuusta kiireinen tuli. Hieman jopa yllättäen. Eipä silti, en valita. Nämä lauseet kuvaavat viime päiviäni aika hyvin.

Lähdetään liikkeelle kuitenkin toukokuun lopulta. Olin toukokuun lopulla vaiheeksi kokemusosaaja-keikalla, joka minulla kesti nelisen tuntia ja pääasiallinen asiointikieli oli englanti. Minusta näissä kokemusosaaja-keikoilla on se hauska puoli, etteivät ne ole oikeastaan koskaan olleet tyystin samanlaisia. Pääsee samalla näin ollen myös haastamaan itseään! Aiheeseen liittyen, postitse kolahti ADHD – liiton kokemustoimintaan liittyvää mainosläpysköjä. Kivaa, että on jotain yleistä lippulappusta tarjolla!

Puoluekokous oli Vantaalla 16.-17.6., jonne minä en tänä vuonna poikkeuksellisesti mennyt. Alun perin en edes hakenut kokousedustajan paikkaa ja ajattelin meneväni, jos edes menen, maksimissaan ”kokousturistiksi”. Ja niinhän sekin jäi lopulta tekemättä, kokousturisteilu nimittäin. Tavallaan olo oli samalla hieman haikeahko, mutta myös rentouttava. Kyllähän näitä tapahtumia tulee jatkossakin, joten eipä hätiä!

Turussa tuli myös piipahdettua eräänä kesäkuisena lauantaina. Puolisko kävi pelaamassa lautapelejä, kokeilin minäkin paria uutta peliä. Muutoin lueskelin kirjaa, rapsuttelin paria koiraa ja hengailin muuten vain.

Testimielessä pistin takapihalle kasvamaan perunan lisäksi salaattia, kesäkurpitsaa, punajuurta, persiljaa ja ruohosipulia. On minulla myös tomaatin ja chilin taimenet kasvamassa. Perunat ovat lähteneet kivasti kasvamaan ja ovatpa myös kesäkurpitsa tehnyt kukkia!

Päädyin hieman yllättäen aloittamaan työkokeilun. Aloitin kesäkuun alkuvaiheessa ja jatkan tätä elokuun puoliväliin saakka. Tässä työkokeilussa teen paljon toimistohommia ja pääpaino on heinäkuussa olevan tapahtuman auttamisessa. Pääsen kokeilemaan uutta aluevaltausta. Olen toki ollut tekemässä ja auttamassa ennenkin tapahtumissa, mutta kyllähän tämä on hieman eri näkövinkkelistä tehtävää työtä. Minua ei haittaa uuden oppiminen, päinvastoin! Samalla pääsee kokeilemaan niin etätyöntekoa, junalla (tai autolla) toimistolla käymistä ja mitä kaikkea. Ja näissäkin tulee hyvin kokeiltua ja opittua, miten oma persoona tehdä tätä työtä toimii: mikä asia minulla toimii ja miten toimii. Mikä on oma rytmi jne. Miten etätyöpäivinä aikataulutus toimii. Mikä on luontevin tapa tehdä asioita. Jännää!

Ps. Nokkosta on tullut kuivattua 11 purkin verran!

 

 

 

Vuosi 2018 lähtenyt käyntiin!

Vuosi 2018 on pyörähtänyt käyntiin jo tovi sitten. Heti alkuvuoteen on mahtunut asioita.

Kävin mm. tammikuussa kokemusosaajuus – keikalla Hämeenlinnassa. Oli todella antoisa tilaisuus! Itsestäni tuntui, että kiirehdin omassa puheenvuorossani, sain positiivista palautetta ja oli mahtavaa keskustelua! Kiitos siitä!

Tammikuussa käytiin myös presidentinvaalit. Tulos oli selvä heti ensimmäisellä kierroksella. Itse olisin kaivannut hieman pienempää väliä ykkösen ja toisen sijan välillä. Ja monelle lienee selvä, että itse äänesti Haavistoa. Vaalimökillä tuli taas muutama tunti seistyä ja kahvia keitettyä. Oli tuloksesta mitä mieltä tahansa olin sinänsä tyytyväinen, että puolueena olimme edes toisena! Sekään ei minusta täysin itsestään selvää ole.

Kolmas tammikuusta nostettava asia oli se, että tulipahan käytyä myös Tampereen Työväen teatterin Klubilla katsomassa ”Perjantai” – ohjelman livekuvauksia. Aiheena oli ”Syömään!”, jossa puhuttiin niin nyhtökaurasta, sirkkojen syönnistä, kuin dyykkaamisesta. Yleisöllekin tarjottiin maisteluun sirkkaa, pitihän sitä itsekin kokeilla!

Nyt helmikuu alussa kävin Helsingissä aktiivimallin vastaisessa mielenilmauksessa. Senaatintorilla oli monta muutakin ihmistä, hyvä niin! Olen niin sitä mieltä, että tämä eduskunnassa hyväksytty aktiivimalli on täysin pöyristyttävä, eikä aktivoi ihmisiä. Ei ihmisten tilannetta pitäisi kurjistaa!

Onpa tullut käytyä myös hiihtämässä, olen käynyt nyt neljä kertaa sitten peruskoulun!

En tiedä yhtään, kuinka monta kilometriä olen hiihtänyt. Noh, ehkä se kilometrimäärä ei ainakaan tässä vaiheessa ole se oleellisin asia. Tai se, että olen varmasti hieman hidas tai kömpelö suksien kanssa. Oleellisempaa minusta on nyt se, että edes yritän, nautin ja menen tasan sitä vauhtia, kuin menen. Ehkä ajan kanssa kömpelyyskin vähenee.

 

Vuosi 2017

Vuosi 2017 on lopuillaan. Mitä on jäänyt mieleeni tältä vuodelta? Sitä seuraavaksi hieman pohdin. Asiat eivät välttämättä ole täysin kronologisessa järjestyksessä ja voivat myös mennä hieman päällekkäin keskenään. Varmasti pohdinnoista unohtuu jotain, mutta jospa tässä nyt edes joitain muistaa mainita!

Kuntavaalit

Tänä vuonna oli kuntavaalit, joissa myös itse olin ensimmäistä kertaa ehdolla. Läpi en päässyt, enkä päässyt edes varavaltuutetuksi. Turha kokemus tämä ei silti ollut: tuli koettua millaista on olla ehdolla ja kuinka se eroaa siitä, että tekee toiselle kampanjaa. Ja vaaleja tulee aina uudestaan, jos vain yhtään innostaa lähteä uudelleen ehdolle. Aika näyttää.

Tom Of Finland – musikaali Turussa

Huhtikuussa tuli käytyä Turussa teatterissa katsomassa Tomppa – musikaali. Se oli samalla hyvä irtiotto arjesta. Musikaali oli viihdyttävä. Vähän puolivahingossa pääsin katsomaan samaisen musikaalin myös myöhemmin Tampereen teatterikesässä: olin juuri mustikoita poimimassa, kun sain puhelun eräältä kaveriltani, joka tarjosi minulle seuraansa ja ylimääräistä lippua katsomaan Tomppaa (joka oli vierailevana esityksenä teatterikesässä). Mikäs siinä!

Sienien keruu (myös muille asti)

Sieniä tuli kerättyä ihan mukavasti. Jopa sen verran, että niitä sai jaella myös eteenpäin. Se ei minua oikeastaan edes haittaa. Sienien kerääminen on mukavaa puuhaa ja metsässä oleminen se vasta on ihan mahtavaa. Ja jos itseltäni jää yli sieniä, miksen tarjoaisi niitä eteenpäin?

Huippuvuoret

Elokuun lopulla tuli käytyä viikon verran Huippuvuorilla. Taisin jo aiemminkin sanoa sitä, etten ole oikeastaan koskaan edes ajatellut käyväni ko. paikassa. Mutta lentoliput tuli hankittua ja reissua koettua. Paljon tuli nähtyä ja koettua ja varmasti vielä olisi nähtävääkin! Kiitos niin matkaseuralle, kuin matkaan yllyttäjälle!

Museokortti-kohteita mm. Turku, Kotka, Hämeenlinna, Jyväskylä, Mänttä – Vilppula

Koska puoliskokin hankki jossain vaiheessa Museokortin, olemme käyneet myös yhdessä Museokortti – kohteissa. Joko samalla jo jossain kaupungissa/kaupungin lähellä ollessamme. Tai menneet erikseen tekemään kierroksen kohteeseen.

Saippuakursseja

Saippuakursseja on tänäkin vuonna tullut pidettyä. Niitä on ollut ihan mukava pitää ja näkee ihmisten tekemisen ja onnistumisen iloja. Tai se, miten moni huomaa sen, ettei se lipeä (oikein käytettynä) ihan niin pelottava juttu ole.

Kokemustoiminta: kehittäjä – vaikuttaja kurssi Jyväskylässä

Lokakuussa kävin Jyväskylässä kokemustoiminnan kehittäjä – vaikuttaja – kurssilla. Oli mielenkiintoista kuulla Keski-Suomen Sairaanhoitopiirin mallista (8 kk koulutus, työ sairaanhoitopiirillä jne), tavata muita kokemustoimijoita ja toki kouluttautua samalla. Kyllä nämä kurssit ja koulutukset antavat lisää eväitä kokemustoimintaan!

Muotialan listoille

Sain vihdoin ja viimein aikaiseksi otettua yhteyttä Muotialan asuin- ja toimintakeskukselle. Ja pääsin myös heidän listoilleen kokemusosaajaksi. Heillä nimi vaihtuu 1.2.2018 Mielen ry:ksi. Joka tapauksessa. Nyt minua voi siis kysellä keikoille niin minulta suoraan, kuin ADHD liito, kuin myös Muotialan kautta! Muistakaa myös käydä tykkäämässä FaceBookissa minun kokemusosaaja – sivusta!

FaceBook

Muotiala

ADHD-liitto ry

2 vuotta ilman masennuslääkitystä

Nopeasti se aika kuluu. Sillä toden totta: näin joulukuussa tuli täyteen jo 2 vuotta ilman masennuslääkitystä. Ei ole jäänyt kauhea ikävä masennusta. Vaikka paljon se opettikin, tuli käsiteltyä monia asioita ja siltä tieltä tietysti jäi käteen ADHD diagnoosi. Mielenterveyden kanssa kamppaileville (sekä heidän läheisilleen) ihan hurjasti voimia!

Nissanilla Jyväskylään

Historian kirjat ovat sekaisin. Hyvällä tavalla! Koska meidän Nissan Leafilla ei olla päästy sukuloimaan Jyväskylään, olemme menneet Tampere – Jyväskylä väliä junalla. Tämä ei tietysti itsessään ole ollut mikään ongelma sinänsä. Minulla ei todellakaan ole mitään julkisilla liikkumista mitään vastaan! Pikemminkin ihan mielelläni niillä liikun. Mutta tosiaan: emme ole päässeet meidän sähköautolla Jyväskylään. Nyt siihen on tullut muutos, sillä Orituvalle ja Patalahteen on ilmestynyt jokin aika sitten pikalaturit! Tämä siis todellakin tarkoittaa sitä, että myös meidän autolla pääsee todellakin Jyväskylään! Tämän välin olemmekin juuri äskettäin käyneet jo kokeilemassakin.

Vielä lopuksi…

Ensi vuotta odotellessa, mitä se tuo tullessaan! Ainakin presidentinvaalit ovat tulossa! Ja ennen kaikkea: mukavaa tulevaa vuotta teille kaikille!

 

Muotialan kokemusosaajatoiminta

Jännää! Eilisestä (29.11.2017) päivästä alkaen minun tiedot/CV löytyvät (ADHD liiton lisäksi) myös Muotialan kokemusasiantuntijat listalta!

Minun oli jonkin aikaa pitänyt ottaa heihin yhteyttä, että mikä heidän tilanteensa ja ajatuksensa on, olisiko minun osaamisestaan heille tarvetta. Vihdoin ja viimein sain otettua yhteyttä ja minua pyydettiin käymään. Niin minä sitten kävin. Juttelimme n. tunnin verran, kävimme läpi mm. omaa kokemusosaajuus – koulutustani. Tuloksena oli se, että minulle näytettiin vihreää valoa heidän listoilleen. Minulle lähetettiin vielä sähköpostiin ”CV”, jonka täytin ja lähetin + jonka he tallensivat järjestelmäänsä. Tietysti näissä on aina se, ettei koskaan voi tietää, tuleeko keikkoja nolla, kolme vai kymmenen. Ajattelen kuitenkin, ettei tästäkään haittaa ole, että minun tiedot ovat niin ADHD liitolla, kuin Muotialalla. Aika näyttää, miten siis tulee käymään keikkojen suhteen!

Lopuksi vielä linkki Muotialan kokemustoimintaan:

Muotiala

Kokemustoimijoiden kehittäjä – vaikuttaja jatkokoulutuspilotti

Olin Jyväskylässä 17.10. kokemustoimijoiden kehittäjä – vaikuttaja jatkokoulutuspilotti – koulutuksessa. Päivän aikana käsittelimme mm., kuinka kokemustoimija voi hyödyntää omaa osaamistaan ja kokemustietouttaan erilaisissa kehittämis- ja vaikuttamistehtävissä.

Itseäni kiinnosti (ja kiinnostaa yhä!) erityisesti Keski-Suomen sairaanhoitopiirissä käynnissä oleva kehittämistyö, jossa hyödynnetään kokemusasiantuntijuuden palvelumallia. Kyseisen palvelumallin ideana on saada kokemusasiantuntijoiden käyttö juurrutettua palvelujärjestelmään ja tätä TEKES tukee vuosina 2015 – 2017. Ideana on palveluiden käyttäjien tunnistaminen ja huomioiminen, jonka kehittämistyötä tehdään kokemusasiantuntijoiden ja vertaisten kanssa. Jyväskylän yliopiston kanssa yhdessä taas tutkitaan kyseisen toiminnan vaikutusta. Meneillään oleva kehittämistyö on siis palkkiollista kokemusasiantuntijoille ja toimintaa koordinoi sairaanhoitopiiri. Olisi kyllä hyvinkin mielenkiintoista saada vastaavaa myös Pirkanmaalle!

Mutta niin. Päivän aikana kävimme Keski-Suomen sairaanhoitopiirissä olevan kehittämistyön lisäksi läpi myös mm. kasvua asiantuntijaksi, oman kokemuksen kokemusta + tunnistamista + jäsentämistä + hyödyntämistä, toimimista kokemusasiantuntijana, kuinka eri tehtävät eroavat toisistaan jne. Päivän aikana käytäviä asioita oli todella paljon! Omasta diagnoosista huolimatta tavallaan pidän, että koulutuksen aikana nimenomaan kouluttaudutaan, olisi asiaa ja niiden käsittelyyn voinut käyttää vaikka toisen päivän lisää. Ja ehdottomasti tämmöiselle koulutukselle toivoisin jatkoa.

 

Täällä lisää ja jo mainittua Keski-Suomen sairaanhoitopiirin mallista

 

Todistus päivästä

ADHD – viikko

Hyvää ADHD – viikkoa!

Tällä viikolla vietetään kansallista AD(H)D – viikkoa. Tämän vuoksia ajattelin myös itse kirjoittaa aiheesta parisen riviä.

Kuten varmasti moni tietääkin, ADHD on tarkkaavuus- ja yliaktiivisuushäiriö. ADHD on neuropsykiatrinen häiriö ja ydinoireisiin kuuluvat yliaktiivisuus, tarkkaamattomuus ja impulsiivisuus. Jokaisella ADHD henkilöllä oireet painottuvat ja näin ollen näkyvät eri tavoilla eriasteisena

Näin ADHD – viikon iloksi voinkin taas muistutella teitä siitä, että olen ADHD – kokemusosaaja! Minua siis todellakin voi kysellä eri tilanteisiin pitämään puheenvuoroa/esiintymään/juttelemaan ADHD:sta. Oma osaaminen on siinä, mitä on saada aikuisena diagnoosi (miten tähän tultiin, mitkä asiat vaikuttavat mihin, sivuoireet jne). Tietysti voin ihan yleiselläkin tasolla puhua diagnoosista. Minua voi kysellä joko ADHD – liiton kautta tai vaikka suoraan minulta.

Näin ADHD – viikkoon liittyen, olen paikalla la 14.10. klo: 13 – 16 Tampereella Omavoimassa AD(H)D – kirjokahvilassa. Kirjokahvilassa on lämpimän juoman ja pienen purtavan lisäksi tarjolla tietoutta AD(H)D:sta ja mukaan voi tulla yksin tai yhdessä jonkun/muiden kanssa. Tapahtumaan on vapaa pääsy. Tervetuloa moikkaamaan!

Syyskuun puolessa välissä sain tiedon päässeeni kokemustoimijoiden kehittäjä – vaikuttaja jatkokoulutuspilottiin. Mitä tästä kumpuaa, selvinnee varmasti myöhemmin!

 

Omavoima

ADHD – liitto, kokemusosaajuus

Minun sähköposti: etunimi.sukunimi [at] gmail.com

 

Epäonnista saippuaa ja vähän muutakin

Aina ei mene edes saippuan väsääminen, kuten sen kuuluu. Ei ainakaan tällä kertaa. Tosin, olin kyllä varautunut, että nyt ei todennäköisesti tule sujumaan ja piloille menisi tällä kerralla. Piloillehan se menikin.

Kokeilin nimittäin tehdä saippuaa, johon tuli 5 cl Baileys – likööriä. Olen tietysti aiemmin kokeillut tehdä viskistä saippuaa (viskiä tuli myös tuo sama 5 cl), joka onnistui. Jotenkin alkoholin ja lipeän kanssa leikkiminen tuntuu olevan.. Noh. Oma taiteenlajinsa. Ja koska Baileys sisältää alkoholia, kermaa ja ties mitä, en ollut kovinkaan optimistinen toimivuuden kanssa. Pakkohan se oli silti kokeilla, tietenkin! Vähäinenkin optimismi alkoi hävitä siinä vaiheessa, kun sekoitin lipeän Baileys + vesi – seokseen. Tästä tapahtumasta minulla ei ikävä kyllä ole kuvaa… Oli se sen verran näkemisen arvoinen. Kai. Tietystihän lipeä reagoi tämän nesteen kanssa ihan eri tavalla, kuin ei-alkoholin kanssa: tuli alkoholin palaminen. Jonka lisäksi tässä tapauksessa tapahtui mitä ilmeisemmin reagointia muiden ainesosien kanssa: mitä ilmeisemmin kerma tms aiheutti sen, että… noh. Koko touhu näytti aika kamalalta. (Ja kyllä, harmi etten tajunnut ottaa kuvaa tästä!) Riskillä kuitenkin jatkoin koko operaation loppuun saakka. Seuraavana päivänä normaaliin tapaani otin saippuan pois muoteista. Tässäkin vaiheessa hälytyskellot soi päässä, ettei homma tullut toimimaan: saippuan pinta tuntui epätavallisen kostealta, edelleen. Ja kun saippuaa leikkasi paloihin, se oli viimeinen niitti: sisälle oli tullut/jäänyt ns. lipeätaskuja, joista nestettä valui: tuotos on epäonnistunut. Joten saippuanpalaset menivät roskikseen. Niitä ei käytetä uudestaan! No, aina ei voi vaan onnistua.

Syksy tekee silti tuloaan. Se tarkoittaa paria asiaa:

  • Sieniä alkaa löytymään! Vaikka ainakin Tampereella kantarellien osalta se tarkoittaakin sitä, että niitä löytyy jälkijunassa. Mutta mikäs kiire tässä on valmiissa maailmassa? Eipä sillä, joitain yksilöitä olen kuitenkin jo onnistunut löytymään.

 

  • Huippuvuorille suuntaava reissu lähenee! Hirveästi en varmaan reissulla internetissä pyöri, vaan keskityn oleelliseen: reissussa olemiseen. Mutta enköhän minä jotain kuulumisia reissun jälkeen mahdollisten kuvien kera kerro!

Näiden lisäksi voisinkin taas muistutella kokemusosaajudesta ja siitä, että kyselkää rohkeasti minua pitämään puheenvuoroa! Ja/tai viekää viestiä eteenpäin asiasta! Saati, että kyselkää asiasta, jos on jotain kysyttävää!

Kokemusosaaja Tiina Jarvanne

ADHD – liitto ry

Lipeätaskuja

Lipeätaskuja tässäkin

Syksyn satoa

Huippuvuoret kutsuvat!